Irene Westholm

Irene Westholm

Titel: 301. Natten hämnar försiktigt / The night avenges gently

Teknik: Video, 13:37 min

Irene Westholm

Mina videoverk är en mix av fiktion, dröm och verklighet där vardagligheter samexisterar med fragment ur en parallell värld. Inspirationen kommer bl a från drömlivet och dess överraskande sätt att foga bild till bild på ett fullständigt naturligt sätt.

I verket “Natten hämnar försiktigt” / “The Night Avenges Gently” gestaltas mitt undermedvetna via olika roller jag spelat när jag drömt och talat i sömnen. Då min man vaknat av mitt prat har han skrivit ned de yttrade orden i en anteckningsbok, med exakta tidsangivelser och röstbeskrivningar. Delar av dessa anteckningar ligger till grund för verkets textmanus.

För att visualisera drömmarna har jag använt mina egna och min mors super-8 filmer från 70- och 80-talen. Flimrande projektorljus från de sparade filmerna bidrar till en stämning av något på väg mot sin upplösning.

När textinnehållet möter bilden uppstår stundtals en känsla av absurditet och desorientering, en öppning för skrattet – förhoppningsvis ett skratt som befriar.

Skådespelare, tal: Sven-Åke Gustavsson
Anteckningar, texter: Tommy Arvidson
Ljud: Charlie Storm / Cloudchamber
Översättning, engelska undertexter: Leslie Johnson
Foto, redigering, manus: Irene Westholm

Jag är utbildad på Konsthögskolan Valand under 1980-talet och har sedan dess arbetat med video vid sidan av mitt måleri.

Irene Westholm, bosatt och verksam i Göteborg.
Instagramkonto: @irene_westholm_art
E-post: irene.westholm@gmail.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg