Nellie Lexfors

Nellie Lexfors

Titel: 189. Push

Teknik: Video, 4 min 7 sek

Nellie Lexfors

Filmen hämtar inspiration från relationen till min bror. Därför var det självklart att involvera honom i projektet. Tillsammans tog vi fram en bakgrundshistoria och bestämde att vi skulle filma hemma hos honom en tidig morgon efter att han jobbat natt. Jag ringde på flera gånger, han sov fortfarande. Men när han tillslut öppnade stod jag där med kameran och “konfronterade” honom. Han med sina morgontrötta ögon och jag med uppjagad röst. Det kändes på riktigt, för att det var på riktigt. Bara situationen var uppgjord.

Processen handlade främst om att vilja ta fram en situationsbaserad berättelse genom improvisation. Jag hade en idé om var filmen skulle sluta, men vägen dit upptäckte vi tillsammans under inspelningen. Fiktionen är ofta kontrollerad och jag ville komma bort från det genom att blanda in verkliga element, som att välja min bror som huvudkaraktär, hans morgontrötta kropp och att filma hemma hos honom med alla hans personliga tillhörigheter.

Jag tänker mycket på verkligheten vs fiktion. I ett medielandskap där allt fiktionaliseras söker jag mig till det autentiska i fiktionen och längtar efter berättelser som istället för att förhöja, söker genuina reaktioner. Metoden gör att kroppen, impulser och klippningen organiskt skriver manus, istället för att enbart tänka sig fram till det.

Jag är rädd för att tanken ska blockera och dra förhastade slutsatser, som en reaktion mot det utforskar jag en process där jag inte helt vet vad det är som ska berättas, förrän alla delar möter varandra.

nellielexfors@gmail.com
www.nellielexfors.com

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg