Sophie Westerlind

Sophie Westerlind

Titel: 241. Sommar - en dialog med Tintoretto

Teknik: Olja på papper

Sophie Westerlind

Människors personliga sätt att vara och röra sig är det centrala temat i mitt konstnärskap där jag helst arbetar direkt från verkligheten. Jag utgår alltid från teckning i blyerts och arbetar sedan vidare med måleri i olja eller skulptur i terrakotta.

I mina bilder är ofta känslan av form påtaglig, när jag tecknar människokroppen försöker jag utgå ”inifrån” volymerna för att de skall kännas tredimensionella. 

I måleriet strävar jag efter en rytm och harmoni. Jag vill att det nästan ska kännas som om det går att ta på penseldragen. Ibland är de därför starka och bestämda, ibland trevande och mjuka. Allt för att visa hur förknippad måleriprocessen är med sensuell rörelse.

Målningarna i olja på papper som är utställda i Liljevalchs vårsalong 2019 är fritt inspirerade av rörelsen och kompositionerna i Tintorettos verk. Arbetet har varit ett sätt att närma mig en venetiansk renässansmästare som använde människokroppen som främsta uttrycksmedel.

Under våren och sommaren 2018 har jag tecknat och målat fritt från Tintorettos verk i Venedig. Jacopo Robusti, eller Tintoretto, levde och verkade i Venedig för exakt femhundra år sedan. Erfarenheten från att ha arbetat direkt från hans målningar, tack vare särskilda tillstånd från Fondazione Musei Civici Venezia och Scuola San Rocco, har gett en insikt i hur dagens publik ser på renässanskonsten.

Vare sig det rör sig om atmosfär, olika objekt eller människor målade Tintoretto allting som om det hade en massa och en viss tyngd. Figurerna har kraftiga kroppar som helt uppenbarligen består av materia. När de rör sig spänner sig deras muskler, och när de representerar olika helgon och änglar verkar de simma i ett hav av luft snarare än att sväva fram viktlöst.

Det var intresset för att tolka människokroppens uttrycksförmåga i måleriet som fick mig att vilja fördjupa mig i anatomi på Accademia di Belle Arti di Venezia. Jag tog min MA-examen därifrån 2018.

Har dessförinnan studerat på Royal College of Art (MA 2013) och Central Saint Martins’ (BA 2011) i London. 

Jag är född 1985 i Stockholm och är för närvarande verksam i en ateljé i en f.d. fabrikslokal på ön Giudecca i Venedig.

Hemsida: sophiewesterlind.co.uk
Kontakt: sophie.westerlind@network.rca.ac.uk

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg