Alexander Jakobsson

Alexander Jakobsson

Titel: 178. Drapery

Teknik: Sublimering på remsor av PVC

Alexander Jakobsson

Mitt verk “Drapery” är en del ur mitt projekt från min pågående masterutbildning, som bär titeln “Division, Linearity and Reproductive Fragmentation”. Draperiet är uppbyggt av fragment från fotografier tagna och framkallade av min morfar John som jag aldrig träffat. Han gick bort den tjugosjätte november, samma datum som jag föddes på.
Även fast vi sällan ser honom själv i bilderna, lämnar han en stark närvaro i dom tusentals fotografier han tagit och framkallat själv i sitt mörkerrum. I den här nya konstellationen, i form av ett draperi, vandrar blicken över stunder från olika tidsperioder.

Blickens placering från ena sidan av draperiet visar de fångade stunderna genom min morfars blick. Från den andra sidan draperiet ser vi i stället spegelbilder av samma stunder, precis som i diabilderna som är bildernas grundformat.
Rakt fram ifrån möts vi av ett tredje perspektiv – en kombination. Dessa två parallella verkligheter möts till en nästan dimmig version av någon annans minnen, genom dåtidens och nutidens teknik och perspektiv.
Draperiet innehåller även en scen från en film från 1986, det året som jag föddes.

I min praktik arbetar jag med textila uttryck och hantverkstekniker där jag söker en balans mellan det konceptuella och det materiella.

Instagram: @leks.ander
E-post: alexanderjohn@riseup.net

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg