Nils Danielsson

Nils Danielsson

Titel: 70. Malmbanan

Teknik: Akvarell

Nils Danielsson

Jag målar akvareller av mestadels landskap och stadsmiljöer, ibland även interiörer.
Min målning Malmbanan är ett exempel på mina favoritmotiv, som ofta är en kombination av naturmiljö och tillverkade föremål där det organiska möter det lite kantiga. Jag målar vyer jag tycker är vackra och söker efter tydliga former och ljus som skapar stämning och närvarokänsla.
En lyckad målning för mig är tillräckligt realistisk i form och färg för att man inte ska behöva undra över vad det är man ser, samtidigt som nöjet att fylla i de minsta detaljerna lämnas till betraktaren.

Jag har målat och illustrerat så länge jag minns men hittade hem i akvarellmålningen för några år sedan. Sedan dess har akvarellmålning blivit en beroendeframkallande mental övning – på samma gång avkopplande och utmattande.
Vatten och pigment har en egen vilja och man kan bara delvis kontrollera processen medan bilden framför en sakta men säkert torkar till ett faktum. Själva målandet går ganska fort, men blir hopplöst kaotiskt om man för penseln till arket utan att ha en genomtänkt plan.
Jag målar på grovt papper och gillar att kombinera det våta och flödande med råa och torrare penseldrag i de senare och mörkare lagren. Ofta blir det målningar i mindre format där papprets struktur och penseldragen framträder starkare samtidigt som målandet blir mer spontant.

Se mer av mina målningar och ta kontakt på Instagram: @ganskaungargkonstnar

Se mer verk från Vårsalongen

Varukorg