Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Den här utställningen är avslutad

Iakttagelser – elva svenska smyckeskonstnärer

6 maj 2022 4 september 2022

Svensk smyckekonst ställs ofta ut internationellt men sällan i Sverige. Det vill vi ändra på. Sommaren 2022 visas verk av elva svenska smyckekonstnärer i Liljevalchs+.

Smycken är ofta nära och kära objekt. De kan vara fyllda med minnen, väcka habegär och girighet, bäras som hemliga tecken eller förstärka våra roller och identiteter. Historiskt har smycket alltid haft en social funktion och funnits vid människans sida.

Den samtida smyckekonsten är fylld av laddade objekt där smycket som fenomen är i fokus. Hos de elva konstnärerna som presenteras i utställningen finns ett ständigt utforskande av smyckets funktion i relation till människan. Här finns också reflektioner över hur våra erfarenheter och känslor kan gestaltas i smycket.

Utställningens strax över tvåhundra verk bjuder in till både eftertänksamhet, nyfikenhet och humor, där detaljerna ofta blir avgörande för hur vi läser dem. Skalan varierar från det lilla föremålet som går att hålla i en hand till det stora som förhåller sig till rummet utan att vara ett bärbart objekt. En del av konstnärerna för fram materialet och dess berättelse och andra sådant som handlar om själva görandet – vackert sagt handens kunskap.

På detta sätt blir smyckena till materialiserade frågeställningar, eller kanske en sorts pågående anteckning, iakttagelse eller reflektion av vad det innebär att vara människa i vår samtid.

Curator: Sara Borgegård Älgå. Konstnärer: Charlotte Alfort, Tobias Alm, Adam Grinovich, Hanna Hedman, Karin Johansson, Göran Kling, Agnes Larsson, Li Liang, Kajsa Lindberg, Tore Svensson och Mona Wallström.

Öppet idag 11–17

Entréavgift

Besöksinfo

Liljevalchs+

Varukorg